Vi flyger allt oftare och längre, vilket leder till en ökning av bl.a koldioxidutsläpp. Som en åtgärd finns möjligheten att klimatkompensera. Men hur lätt är det egentligen?

Höstens och vinterns kyla lockar allt fler av oss utomlands. Flyget har blivit billigt samtidigt som det inte betalar sina miljökostnader. Istället ges vi resenärer en möjlighet att minska vår påverkan.  

För miljöns skull skulle det vara bättre om vi reste mer med tåg, men med prisnedgång på flyg och fjärran resmål som blir lättillgängliga är tåget för de flesta inte ett alternativ för höst-eller vinterresan. 


Foto: Vings bildarkiv

Klimatkompensering innebär att du betalar en summa pengar som investeras i att lika stor mängd koldioxid som din resa genererar minskas någon annanstans. Man ska samtidigt ha i åtanke att våra avtryck minskar inte bara för att vi klimat-kompenserar.

Det finns flera organisationer och företag som erbjuder möjligheten att klimatkompensera och det är viktigt att man själv tar ställning till vilka man väljer.  

Men det är inte helt lätt ens om du vet att du vill klimatkompensera din flygresa. Har du inte hört talas om möjligheten finns det näst intill inte en chans att du får kännedom om det när du bokar din resa via nätet.  

Jag har tittat på fyra charterbolags hemsidor, Fritidsresor, Ving, Apollo och Airtours, och låtsatsbokat resor för att se om det någonstans under bokningen dyker upp en ruta för klimatkompensering. Men det gör det inte.  

För att klimatkompensera en charterresa måste du längst ner på respektive charterarrangörs hemsida och hitta rubriken som handlar om miljö och ansvarstagande eller liknande.  


Foto: David Johansson

På Apollos hemsida finns det en ruta ”För bättre resande”. Klickar man på den kommer man till en sida som handlar om att vi turister måste ta mer ansvar både när det gäller miljö och människor. Inte helt lätt att veta innan man har klickat dit, men bra och tydlig information när man väl är där. 

När du väl har hittat till miljösidorna på respektive bolag ska du sedan klicka vidare på ”klimatkompensering”, klimatbidrag och vad man nu kallar det. På Fritidsresor har man listat sju olika organisationer som klimatkompenserar och det är upp till mig som kund att välja vem jag vill betala till. 

De andra tre har en länk till den holländska sidan GreenSeat» och du måste då, om du inte förstår holländska, först välja engelska som språk och sen klicka dig vidare (här kommer du direkt till den engelska).

Äntligen framme på självaste sidan för klimatkompensering så är det bara att fylla i namn, avreseort och destination. Sen måste man för kortbetalningens skull ange sina personuppgifter och klicka sig vidare.  

Det är många steg och det känns som om det är onödigt krångligt att klimatkompensera.

Ving har meddelat att de skickar mejl till alla sina bokade resenärer med en länk till Green Seats sida. 

De resebolag som svarade på min fråga varför det är så krångligt att klimatkompensera, sa att de skulle se över om det inte gick att göra lättare.

Så vi håller tummarna för en förenkling och framförallt att vi blir fler som klimatkompenserar!

Trevlig resa!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om du klickar på loggorna får du veta mer om respektive bolags arbete för en bättre miljö.

 

 

Datum 20111018

 
[http://www.hammarbysjostad.se/dev/include/i_bot.htm]